Tisan’da gezilecek yerler

Tisan Adası Nerededir?

Mersin’in Silifke ilçesinde, Yeşilovacık beldesine bağlı gizli cennetlerden biri olan Tisan Adası eşsiz bir doğal güzelliğe sahiptir. Yunan kolonisinin buraya yerleşip bir süre burada yaşadığını kanıtlayan tarihi kalıntıları da görebileceğiniz Tisan Adası, Silifke’nin 31 Km kuzeybatısındadır.

Tisan Adası Hakkında Bilgi ve Tisan Adası Tarihi

Şimdilerde Tisan adıyla anılan antik kentin eski adı Aphrodisias’tır. Tisan, M.Ö. 7. Yüzyılda kurulmuş oldukça eski tarihli bir antik kenttir. Kurulduğu ilk yıllarda kent, bir Yunan kolonisi durumunda idi. Sonraki dönemlerde burası birçok farklı medeniyete daha ev sahipliği yapmıştır. Zengin geçmişi, Tisan’ın bugünkü tarihi zenginliğinin dayanağıdır.

Tisan Adası’nda Gezilecek Yerler
Tisan Adası’nda Ankaralılar tarafından 1976 yılında kurulmuş olan bir tatil köyü bulunmaktadır. Konaklama ihtiyaçları için farklı seçeneklerin yer aldığı Tisan’da görülmesi gereken yerlerden bazıları şu şekildedir:

  • Bizans Kilisesi
  • Bizans Kulesi
  • Göktepe
  • Kösrelik Adası
  • Aphrodisias Antik Kenti, vb.

Tisan Adası Nasıl Gidilir?

Mersin ve sonrasında Silifke’ye ulaştıktan sonra Tisan’a şahsi aracınızla ulaşmanız mümkündür. Virajlı ve inişli çıkışı bir yol sizi bekliyor ancak yolun sonundaki manzara çekilen zahmete kesinlikle değmektedir.

Tisan Adası’nda Ne Yenir?

Yeme içme ihtiyaçlarınız için yörede bir restoran bulunmakla beraber konakladığınız evlerin özel mutfaklarını da kullanmanız mümkündür. İhtiyaç olan erzakları alıp, kendiniz de bu güzel yerde kendi yemeklerinizi istediğiniz gibi pişirebilir, isterseniz de barbekü yapabilirsiniz.

Silifke’de gezilecek yerler

  • Birbirinden çekici yapıtlarıyla ve doğal güzellikleriyle bilinen Mersin’in tarihi kalıntıları arasındadır Tokmar Kalesi. …
  • Gökbelen Yaylası, Mersin’in Silifke ilçesine bağlı bir köydür. Silifke merkeze 32 km. uzaklıkta bulunan bu yaylaya Mut – Karaman yolu üzerinden Gülnar ilçesine giden yoldan ayrılarak ulaşılıyor. Silifke Gökbelen Yaylası yolu üzerinde yolun yarısına gelindiğinde, Balandız Köyü bulunmaktadır. Bu köyden yaklaşık yirmi dakika sonra Gökbelen Köyü’ne varılıyor. …
  • Tarihi Taşucu Liman Kalesi, Silifke – Antalya yolu üzerinde yedinci kilometrede bulunmaktadır. Taşucu’nun Boğsak Köyü’ne bağlı İncekum mevkisinde bulunan tarihi Liman Kalesi Roma, Bizans ve Osmanlı zamanında kullanılan bir kaledir. Kale oldukça büyük bir alana sahiptir. Taşucu Liman Kalesi; İncekum Liman Kalesi ya da Boğsak Liman Kalesi olarak da bilinir. Kalenin içinde çok sayıda ev, iş yeri ve bir tane de hamam kalıntısı bulunmaktadır. Ayrıca kalenin İncekum mevkisi yönünde, deniz kenarında bir de sarnıç bulunmaktadır. …
  • Taşucu İncekum Plajı, Boğsak Köyü’ne bağlıdır. Adından da anlaşılacağı gibi plaj incecik bir kuma sahiptir. Yeni Antalya – Mersin karayolunun yapılması ile eski yol kenarında kalan bu plaj yerel halkın halen en gözde kumsallarından biridir. Taşucu Liman Kalesi mevkide bulunan plajın arka tarafında ise balık lokantaları ve kahvaltı yapılabilecek mekanlar bulunmaktadır. …
  • Mersin’in uluslararası yük ve yolcu taşımacılığı yapılan ikinci büyük limandır. Taşucu merkezde iki adet liman bulunmaktadır. Bunlardan biri Taşucu Limanı diğeri Kum Mahallesi girişinde bulunan Seka Taşucu Limanı’dır. Seka Limanı’ndan da uluslararası yolcu ve yük taşımacılığı yapılmaktadır. Taşucu Seka Limanı merkezde bulunan Taşucu Limanı’ndan daha büyüktür. Seka Limanı Kıbrıs’a 65 mil uzaklıktadır. Yenilenen yolcu bekleme salonları ise oldukça konforlu ve geniştir. İşlemlerin daha hızlı olabilmesi adına, giriş ve çıkış salonlarının her birinde dört bölümden oluşan pasaport kontrol kabinleri yer almaktadır. Seka Limanı’ndan sadece KKTC’ye değil, Lübnan’a, Beyrut’a, Suriye’ye ve diğer güney Akdeniz ülkelerine de seferler düzenlenmektedir. …
  • Lüks otellerden ziyade, çam ağaçları arasında tatil geçirmek isteyen kampçılar içi en ideal noktalardan biridir Akçakıl Koyu. …
  • Silifke Taşucu’nda bulunan Atatürk evi diğer Atatürk evlerinden çok farklı bir özelliğe sahiptir. Taşucu sahilde bulunan bu ev, Selanik’te Mustafa Kemal’in doğup büyüdüğü evin birebir aynısıdır. Türkiye’deki birçok Atatürk evi Mustafa Kemal’in şehri ziyaret ettiğinde konakladığı evler olup ,‘’Atatürk Evi” olarak anılmaya başlamıştır. Ardından müzeye çevrilmiştir. Oysa Taşucu Atatürk Evi’ni Mustafa Kemal ne ziyaret etmiş ne de konaklamıştır. Ancak; Mustafa Kemal Atatürk dört kez ziyaret etmiş ve Taşucu’nu doğum yeri olan Selanik’e çok benzetmiştir. …
  • Eski dönemlerde birçok medeniyetin aktif olarak kullandığı Meydancık Kalesi, günümüzde Mersin’in tarihi gezi alanlarından birini oluşturmaktadır. …
  • Göksu Deltası, Göksu Nehri’nin Akdeniz’le buluştuğu yerde oluşmuş bir doğa harikasıdır. Göksu Nehri; Geğik Dağları’ndan doğup Silifke’den geçerek Taşucu’ndan denize dökülür. Göksu Deltası’na, Silifke Taşucu’na bağlı Kum Mahallesi bölgesinden ulaşılabilir. Silifke Göksu Deltası Özel Çevre Koruma alanıdır. Bu özel koruma bölgesi aynı zamanda Göksu Deltası Kuş Cenneti olarak da bilinmektedir. Akgöl ve Paradeniz Lagünü’nü de içine alan bu delta AB Projelerine de dahil edilmiştir. …
  • Mersin-Silifke’nin tarihine ışık tutan yapılar arasındaki Tekirambarı Sarnıcı, Bizans döneminde inşa edilmiştir. …
  • Mersin’in Silifke ilçesinden ismini alan ve aynı zamanda bu ilçe sınırları içerisinde olan Silifke Kalesi, Selefkoslar döneminde yapıldığı ve daha sonra Bizans ve Roma döneminde geliştirildiği bilinmektedir. …
  • Roma Zeus Tapınağı, Silifke ilçe merkezinde bulunan bir yerdir. Tapınağın Roma dönemine ait olduğu bilinmektedir. Roma Tapınağı’nın doğu ile güney yanlarında bulunan sütun tabanları orijinal şekilde korunmuştur. Roma Zeus Tapınağı, MS 2. yüzyılda Pseudodipteros planına göre yapılmış bir ibadet yeridir. Silifke Zeus Tapınağı’nın uzun kenarında 14’er; kısa kenarında 8’er sütun (40 mx21 m boyutlu) varmış. Korint başlıklı bu sütunlardan günümüze kadar sadece bir sütunu (üzerinde yıllar yılıdır duran leylek yuvasıyla), podium kısmı ve bazı mimari parçaları gelebilmiştir. …
  • Meryemlik adı olarak bilinen Aya Tekla Kilisesi, Mersin’in Silifke ilçesinde bulunmaktadır. Hristiyanlığın en önemli ve en eski merkezlerinden biri olmakla birlikte Hristiyanlığı yayan ilk kadın azize olan Aya Tekla’dan ismini almıştır. …
  • Olba Antik Kenti, Mersin’in Silifke ilçesi sınırlarında bulunup, köklü bir tarihini günümüze kadar getiren önemli bir antik kenttir. …
  • Mersin’in Silifke ilçesinde bulunan Narlıkuyu Mozaik Müzesi, Roma dönemi ile ilgili geniş kapsamlı bir bilgi vermektedir. …
  • Mersin’in en çok tercih edilen tatil beldelerinden biridir Boğsak Adası. Silifke ilçesine sadece 17 kilometre uzaklıktadır. …
  • Mersin’in Silifke ilçesinde yer alan Mezgit Kalesi, kale olarak bilinmiş olsa da aslında bir anıt mezardır. …
  • Silifke Müzesi, Silifke – Antalya karayolu üzerinde ikinci kilometrede bulunmaktadır. Zengin bir arkeolojik ve etnografik mirasa sahip Silifke ve çevresinden toplanan eserler, 1958 yılından 1973 yılına kadar Cumhuriyet İlkokulu’nda saklanmıştır. 1958 yılında aynı okulun bir kısmı depo müze olarak kullanılmıştır ve 1978 yılında ise şimdiki binası olan Silifke Müzesi binasına taşınmıştır. …
  • Mersin-Aydıncık’ın eski yerleşim alanlarından biridir Kelenderis Antik Kenti. Kelenderis aynı zamanda Aydıncık’ın en eski ismidir. …
  • Akdeniz’e dökülen en önemli akarsulardan biri olan Göksu Nehri, eski çağda Cleadnos ismiyle bilinirdi. …
  • Mersin’in Silifke ilçesine 20 kilometre uzaklıkta olan Narlıkuyu-Akyar, yakın bir zamanda Bakanlar Kurulu’nca turizm merkezi olarak ilan edilmiştir. …
  • Boğsak, Taşucu’na 8 km., Mersin’e 102 km. uzaklıktadır. Boğsak Koyu, Taşucu’nun Boğsak Köyü’nün plajıdır. İncekumu ve küçük çakıl taşları bulunan bu kumsal mavi bayraklı denizi ile tertemiz bir havaya sahiptir. Boğsak Koyu’nun tam karşısında bulunan Boğsak Adası doğal bir dalgakıran niteliği taşımaktadır. Boğsak, yapılaşmadan uzak bina yığınlarının olmadığı, el değmemiş bir saklı cennettir. …